Cum să ai un gazon frumos și sănătos prin însămânțare?

Gazonul prin însămânțare poate fi considerat mai rezistent și mai avantajos ca preț, însă pentru a ajunge la rezultatul dorit este nevoie de mai mult timp și cunoștințe sau o documentare foarte bună.

Autor

Bogardens

Actualizat

Cum obții un gazon frumos și sănătos?

Cu toții ne dorim un gazon frumos, uniform și mereu verde. Dar aspectul estetic este strâns legat de sănătatea acestuia.

Gazonul prin însămânțare poate fi considerat mai rezistent și mai avantajos ca preț, însă pentru a ajunge la rezultatul dorit este nevoie de mai mult timp și cunoștințe sau o documentare foarte bună, de la tipul de sămânță potrivit curții dumneavoastră, perioada optimă de însămânțare, până la ustensile care să permită semănarea uniformă și foartă multă răbdare.

Desigur, se poate apela la o firmă specializată care se va ocupa de tot ceea ce este necesar, începând cu pregătirea terenului, instalarea unui sistem de irigații automatizat, apoi însămânțarea gazonului. În cazul acesta, singurul lucru pe care îl veți avea dumneavoastră de făcut este să îl priviți cum crește sănătos și să vă bucurați de el.

Când se seamănă gazonul?

Nu există o lună precisă în care se realizează semănatul gazonului, dar este necesar ca afară să nu fie prea cald dar nici prea rece, temperatura și cantitatea de apă fiind principalii factori care influențează germinarea semințelor și creșterea lor sănătoasă. Perioada ideală ar fi toamna, în momentul în care temperaturile încep să scadă ziua sub 25ᵒC, dar să luați în calcul cel puțin 4 săptămâni până la primul îngheț.

Se poate însămânța și primăvara, dar din perioada în care nu avem temperaturi mai mici de 5-8ᵒC noaptea și după semănare trebuie să avem măcar 4-5 săptămâni cu temperaturi în timpul zilei de sub 25ᵒC.

Având în vedere imprevizibilitatea temperaturilor din ultimii ani, se preferă din ce în ce mai mult un rulou gazon, cu un montaj mai rapid și o perioadă de acomodare și prindere mult mai mică, acesta fiind deja un gazon matur, crescut cel puțin un an, în condiții optime, de pepiniere specializate în acest domeniu.

Cât și cum irigăm gazonul?

Irigarea este foarte importantă după montarea rulourilor de gazon sau după însămânțare. Dar la fel de important este cum, cât și când se irigă. Înainte de toate, este foarte important ca irigarea să se realizeze cu sistem de irigare automat sau aspersoare, nu este indicată irigarea din mână cu furtunul deoarece rezultatele obținute nu sunt controlabile sau stabile.



După perioada de la însămânțare, irigarea se împarte în 3 categorii:

  • Până la germinarea sămânței, primele 15-20 zile după însămânțare, nu avem rădăcini, astfel, irigările trebuie să fie făcute des și scurt, pentru a menține solul în pemanență umed
  • Când iarba e deja răsărită, rădăcina este deja proeminentă, firul de iarbă are 5-6 cm, irigările se vor rări, dar va crește timpul de irigare
  • Când firul de iarbă are deja 8-10 cm, dorim să dezvoltăm o rădăcini sănătoase cât mai puternice, astfel se irigă mai rar dar din abundență

Pentru ca germinarea să se facă în condiții optime, în funcție de temperatură, irigarea se face după cum urmează:

  • între 25-28ᵒC, vor fi nevoie de 4-5 irigări zilnice între orele 8:00-17:00, aproximativ din 2 în 2 ore
  • între 22-24ᵒC, se va iriga de 3 ori pe zi, la orele 8:00, 12:00 și 15:00
  • între 17-21ᵒC, se va iriga de 2 ori pe zi, la ora 8:00 și 13:00

Până la germinare, adică în primele 15 zile, se preferă irigările mai dese și de scurtă durată, dar și cantități de:

  • 6-7 L apă/mp/zi, la temperaturi de peste 27ᵒC
  • 4-6 L apă/mp/zi, la temperaturi între 22-25ᵒC
  • 4 L apă/mp/zi, la temperaturi între 15-22ᵒC

Odată ce rădăcina este formată și firul de iarbă a crescut 4-5 cm, se poate reduce numărul de irigări pe zi, dar va crește durata/cantitatea. Pe măsură ce firul de iarbă crește și rădăcina devine din ce în ce mai lungă, se răresc și numărul de irigări, ajungând după tunsul 3-4, chiar la 2 irigări pe săptămână cu o cantitate de apă egală cu numărul de grade (exemplu, dacă afară sunt 19ᵒC, se irigă cu 19 L apă/mp/ saptămână), dar nu cu o cantitate mai mică de 10 L.
Este foarte important să se țină cont în irigare și de tipul de sol și de ploile ce vor apărea.

Primele tunderi

În momentul în care gazonul are 10-12cm facem prima tundere. Nu contează dacă în unele zone gazonul a crescut mai mult, trebuie tuns doar acolo unde s-a ajuns la dimensiunea potrivită. Nu este o problemă dacă gazonul este călcat, el își va reveni, doar că acest lucru nu e indicat atunci când solul este îmbibat în apă, plantele se vor acoperi cu noroi și își vor reveni mai greu.
tundere gazon

Aceasta este singura dată când se va tunde de la 10-12cm la 6cm, în rest se va tunde ori de câte ori este nevoie, dar nu mai mult de o treime din lungimea firului.

Aplicarea îngrășământului

Toate lucrările din grădină sunt interconectate, scopul final fiind ca plantele din grădină să fie sănătoase și peisagistica conform dorințelor tale.

Ca orice organism viu, plantele au nevoie de substanțe nutritive și când vine vorba de gazon fertilizarea este o operațiune importantă, necesară, pe care trebuie să o realizăm periodic pentru a avea un gazon frumos cu rădacini sănătoase.

Pentru fiecare etapă de dezvoltare a gazonului, este necesar un anumit tip de îngrășământ. Astfel, pentru perioada de instalare gazon sau a lucrărilor de însămânțare sau supraînsămânțare este recomandat fertilizantul bogat în azot care va accelera germinarea și va contribui la creșterea și îndesirea gazonului.

Un fertilizant cu nivel ridicat de potasiu contribuie la prelungirea duratei de viață, prin dezvoltarea unei rădăcini sănătoase, ajutând la creșterea rezistenței la frig sau secetă și creșterea rezistenței la boli.

În perioada în care se pune accent pe regenerarea gazonului, se recomandă o formulă echilibrată de substanțe nutritive ce vor ajuta gazonul să ajungă într-o stare optimă.

Cu toate că toate că aplicarea de fertilizant se realizează observând evoluția gazonului, se recomandă ca aplicarea acestuia să fie efectuată măcar în următoarele 5 perioade, pentru a avea un gazon cu rădăcini puternice și sănătoase:

  • La instalarea gazonului în grădină, fie că este vorba de gazon rulou sau gazon prin însămânțare, această fertilizare ajută la germinarea semințelor și creșterea unor rădăcini sănătoase
  • În luna aprilie, pentru dezvoltarea unui foliaj des, sănătos și viu colorat
  • La intrarea în anotimpul cald, vara, pentru a ajuta gazonul să lupte cu dăunătorii, bolile, buruienile, seceta și căldura intensă, și traficul intens
  • După jumătatea lunii octombrie, toamna este fertilizarea cea mai importantă, ajută la pregărirea gazonului pentru a trece peste anotimpul rece
  • În orice alt moment în care gazonul încearcă să-și revină în urma unor boli, pagube produse de condiții climatice extreme sau dăunători

Cea mai bună perioadă din zi pentru aplicărea fertilizantului este dimineața, înainte de irigare sau după-amiaza.

Cu siguranță un gazon frumos și sănătos necesită o atenție sporită și acordarea unui timp destul de mare pentru a-l putea întreține, tocmai de aceea, specialiștii în domeniu te pot ajuta nu numai cu sfaturi și informații, dar îți pot pune la dispoziție și servicii specializate, sisteme de irigații, substanțe nutritive sau chiar gazonul rulou perfect, pentru ca tu să te poți bucura de un gazon des, frumos și sănătos.

Rulouri gazon sau gazon prin însămânțare?

Reprezintă soluția mai rapidă și mai sigură decât însămânțarea pentru înverzirea rapidă a curții, în 24 de ore, dacă se respect regulile de montaj, și anume:

  • Montarea lor este ideală primăvara devreme, dar se poate face în orice altă perioadă a anului, mai puțin lunile cu îngheț la sol și lunile de caniculă (iulie-august)
  • Solul pe care trebuie așezat ruloul trebuie să fie de calitate, bine lucrat și perfect nivelat, pentru a nu lăsa eventuale pungi de aer între sol și rulou
  • Rulourile trebuie recoltate înainte cu maxim 24-48 de ore de plantare, cu cât perioada între recoltare și plantare este mai mare, cu atât mai mult se va întârzia prinderea ruloului
  • Întreținerea după plantare este foarte importantă, irigarea din abundență este vitală pentru ca rulourile de gazon să se prindă

Chiar dacă prețul pentru ruloul gazon este mai mare decât însămânțarea, ruloul gazon garantează rezultatul final într-un timp scurt și, în cazul în care solicitați ajutorul unei firme specializate, fără prea multe bătai de cap.

Vrei și tu o grădină perfectă?

Intră în legătură cu noi. Echipa noastră este pregătită pentru orice proiect.

Te-ar putea interesa și...

Pepiniera Bogardens

Pepiniera

descopera
Peisagistica Bogardens

Peisagistica

descopera
Sisteme irigatii Bogardens

Sisteme de irigatii

descopera